Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ETİK

Yazarın Sorumlulukları

Hassas raporlama

Yazarlar, araştırmalarının kesin ve kısa bir raporunu ve ardından öneminin tarafsız bir tanımını sunmalıdır. El yazmaları, okuyucuların çalışmayı kopyalamasına izin vermek için yeterli ayrıntı ve referansları içermelidir. Derleme makaleleri doğru, objektif ve kapsamlı olmalı, editoryal “görüş” veya perspektif parçaları bu şekilde açıkça tanımlanmalıdır. Hileli veya bilerek yanlış beyanlar etik dışı davranış teşkil eder ve kabul edilemez.

Veri ve tekrar üretilebilirlik

Yazarlar araştırma verilerini dürüstçe toplamalı ve yorumlamalıdır. Yayıncılar, editörler ve gözden geçirenler, editör incelemesinin rahatlığı ve mümkünse kamu erişimi için yazardan çalışma için ham verileri talep etme hakkına sahiptir. Yazarlar, katılımcıların gizliliğinin korunabilmesi ve tescilli verilere ilişkin yasal hakların geçerli olması koşuluyla, bu tür verileri yayınlandıktan sonra (tercihen kurumsal veya konu tabanlı bir veri havuzu veya başka bir veri merkezi aracılığıyla) olası kullanımlar için en az 10 yıl saklamalıdır. serbest bırakılmalarına engel değildir.

Orijinallik ve intihal

Yazarlar, gönderdikleri eserlerin orijinal olduğunu garanti etmelidir. Yazar, başkalarının çalışmalarını ve/veya sözlerini kullanmışsa, uygun alıntılar gereklidir. Makalede bildirilen eserin niteliğinin belirlenmesinde etkili olan yayınlara da atıfta bulunulmalıdır. Her türlü intihal (“bir başkasının makalesini yazarın kendisine aitmiş gibi vermek”, başka birinin makalesinin önemli kısımlarını atıfta bulunmadan kopyalamak veya başka sözcüklerle ifade etmek, başkaları tarafından yürütülen araştırmaların sonuçlarını iddia etmek, vb.) etik olmayan yayıncılık davranışı oluşturur ve kabul edilemez.

Eşzamanlı gönderim ve ikincil yayın

Bir makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik olmayan yayıncılık davranışıdır ve kabul edilemez. Yazarlar, birden fazla dergiye eşzamanlı makaleler (veya esasen aynı konuyu açıklayan makaleler) göndermemelidir. Aynı şekilde yazarlar daha önce herhangi bir yerde yayınlanmış makaleleri dergilere değerlendirilmek üzere göndermemelidir.

Klinik kılavuzlar ve çeviriler gibi belirli konulardaki makalelerin birden fazla dergide yayınlanması, belirli koşulların karşılanması durumunda kabul edilebilir. İlgili dergilerin yazarları ve editörleri, birincil belgenin aynı verilerini ve yorumunu yansıtması gereken ikincil yayını kabul etmelidir. Birincil referans ikincil yayında belirtilmelidir.

Yazarlık ve katkı

Yazarlar, içerik için kamu sorumluluğunu üstlenebilmelidir. Yalnızca aşağıdaki yazarlık kriterlerini karşılayan kişiler makalede yazar olarak listelenmelidir: (i) çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine, veri toplamasına veya çalışmanın analizine/yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlar; (ii) müsveddeyi kaleme aldı veya önemli entelektüel içerik için eleştirel olarak revize etti; ve (iii) makalenin son halini görmüş ve onaylamış ve yayınlanmak üzere sunulmasını kabul etmiş olmalıdır.

Makalede bildirilen çalışmaya önemli katkılarda bulunan (teknik yardım, yazım ve düzenleme yardımı ve genel destek gibi) ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişiler yazar olarak listelenmemeli, “yazar” olarak kabul edilmelidir. Teşekkür” bölümünde isimlerini belirtmek için yazılı izinleri alınmıştır.

Sorumlu yazarlar, yazar listesinin yukarıdaki tanıma göre uygun şekilde belirlendiğinden ve tüm ortak yazarların makalenin son halini ve yayın için gönderimini onayladığından emin olmalıdır.

Çıkar çatışmaları ve ifşa

Yazarlar, sonuçları veya yorumlarını etkilemek için yorumlanabilecek herhangi bir çıkar çatışmasını makalenin sunulmasının ilk aşamasında ifşa etmek için bir beyan eklemelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışmaları, ücretler, eğitim hibeleri veya diğer fonlar gibi finansal olanları; konuşmacı bürolarına, üyeliklere, istihdama, danışmanlıklara, hisse sahipliğine veya diğer öz sermaye çıkarlarına katılım; ve ücretli uzman tanıklığı veya patent-lisans düzenlemelerinin yanı sıra kişisel veya profesyonel ilişkiler, bağlantılar, bilgiler veya makalede tartışılan konu veya materyallere ilişkin inançlar gibi finansal olmayan çıkar çatışmaları. Çalışma için tüm mali destek kaynakları açıkça belirtilmelidir (hibe numarası veya varsa diğer referans numarası dahil).

Kaynakların tanınması

Yazar, rapor edilen çalışmanın niteliğini belirlemede etkili olan başkaları tarafından yapılan çalışmaları ve/veya kelimeleri kullanmışsa, uygun onay ve alıntılar gereklidir. Özel olarak elde edilen bilgiler (üçüncü şahıslarla yapılan konuşmalardan, yazışmalardan veya tartışmalardan) kaynaktan açık ve yazılı izin alınmadan kullanılmamalı veya bildirilmemelidir. El yazmaları veya hibe başvuruları gibi gizli hizmetlerin sağlanması sırasında elde edilen bilgiler, bu hizmetlerde yer alan çalışmanın yazar(lar)ının açık yazılı izni alınmadan kullanılmamalıdır.

Tehlikeler ve insan veya hayvan denekleri

Çalışma, kullanımlarının doğasında olağandışı tehlikeleri olan kimyasallar, prosedürler veya ekipman içeriyorsa, yazarlar makalede bunu açıkça belirtmelidir. Çalışma canlı denekler (insan veya hayvan) içeriyorsa, yazarlar tüm prosedürlerin ilgili yasalara ve kurumsal yönergelere uygun olmasını sağlamalıdır. Makale, uygun kurumsal komite(ler) tarafından onaylandığına dair bir beyan içermelidir. Yazarlar ayrıca, insan katılımcılarla deney yapmak için bilgilendirilmiş onam alındığına dair bir ifadeyi yazıya eklemelidir. İnsan katılımcıların gizlilik haklarına her zaman uyulmalıdır.

Akran değerlendirmesi

Yazarların, editörlerin ham veri, açıklamalar, etik onay kanıtı, hasta onayları ve telif hakkı izinlerine yönelik taleplerine derhal yanıt vererek hakem değerlendirme sürecinde yer alma ve aktif olarak işbirliği yapma görevi vardır. “Revizyon gerekli” kararı verilmesi durumunda, yazarlar hakemlerin yorumlarına zamanında ve sistematik olarak, nokta nokta, verilen son tarihe kadar makaleyi gözden geçirerek ve yeniden dergiye göndererek cevap vermelidir.

Yayınlanmış eserlerin düzeltilmesi veya geri alınması

Yazarlar, yayınladıkları makalelerindeki bariz hataları/hataları derhal dergi editörüne veya yayıncısına bildirmeli ve makalenin düzeltilmesinde veya geri çekilmesinde editörle ciddiyetle işbirliği yapmalıdır. Editörler veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın bariz bir hata veya yanlışlık içerdiğini üçüncü bir taraftan öğrenirse, makaleyi derhal düzeltmek veya geri çekmek veya dergi editörlerine makalenin doğruluğuna dair kanıt sağlamak yazarların yükümlülüğüdür.

Spor, Sağlık ve Eğitim Araştırmaları Dergisi, en yüksek araştırma ve yayın etiği standartlarına bağlıdır. Etik suistimalden şüpheleniliyorsa, Yayın Kurulu, ilgili uluslararası yayın etiği kurallarına (yani, COPE yönergeleri, ICMJE Önerileri, CSE Yayın Etiği Beyaz Kitabı, WAME kaynakları, WMA politikaları ve ORI) uygun olarak hareket edecektir.

İNTİHAL

İntihal ciddi bir sorundur ve bilimsel yazıları etkileyen en yaygın etik sorundur. Spor, Sağlık ve Eğitim Araştırmaları Dergisi hiçbir şekilde intihal yapılmasına izin vermez. Dergi politikamız gereği, gönderilen yazılar en az iki kez (değerlendirme sürecinde ve yayınlamadan önce) çakışan ve benzer metin durumlarını tespit etmek için intihal yazılımı ile taranır.

Gönderilen makaleleri taramak için "Turnitin" kullanıyoruz. % 20'in üzerinde bile yüksek benzerlik puanları, bir makalenin kabul edildikten sonra bile reddedilmesine neden olabiliir.