Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Metabolik Sendrom Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi - ERDOĞAN, Ramazan; TİZAR, Gönül Rezzan; TİZAR, Ercan; ŞAHNAR, Gencehan; İYİSOYLU, Şeyhmus (Spor, Sağlık ve Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2024)
Bu araştırma beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin metabolik sendrom bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubunu Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören 171 (106 erkek, 65 kadın) gönüllü öğrenci yer almıştır. Verileri toplama aracı olarak ölçek tercih edilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmakta olup ilk bölümde “Kişisel Bilgi Formu” ikinci bölümde ise öğrencilerin metabolik farkındalık bilgi düzeylerini belirlemek için “Metabolik Sendrom Bilgi ve Farkındalık Ölçeği (MSBFÖ)” kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, cinsiyet, spor türü, sportif düzeyi, yaş, gelir durumu ve öğrenim gördüğü bölüm ile metabolik sendrom farkındalık bilgi düzeyleri arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür (p>0,05). Araştırma grubunun spor yapma yılı ile metabolik sendrom farkındalık bilgi düzeyleri arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Kadın sporcuların erkek sporculara göre, amatör düzeydeki sporcular profesyonel sporculara göre, spor yöneticiliğinde öğrenim gören öğrencilerin antrenörlük eğitimi ve beden eğitimi ve spor öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilere göre metabolik sendrom farkındalık bilgi düzeyleri puan ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; araştırma grubunda yer alan öğrencilerin metabolik sendrom farkındalık bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu görülmüştür.